Коалицията се обедини около идеята за намаляване на ДДС-то

Правителството обсъди мерки срещу инфлацията
20 апр 2022 19:00, Петя Славова
5

 

Цялостен пакет от мерки срещу инфлацията и високите цени в страната обсъди правителството. В управляващата коалиция има съгласие за намаляване на ДДС върху цените на хляба, българските плодове и зеленчуци, предава Bulgaria ON AIR.

Галина регистрира инфлацията по растящите цени в собствения ѝ магазин, както и при покриването на нуждите на трите ѝ деца.

"Трудно се справяме. Цените доста се покачват всеки ден. От една страна това е инфлация, но мога да кажа, че и голяма спекула има", каза Галина.  

От правителството обявиха, че подготвят пакет от мерки за борба с инфлационния натиск.

"Очаквам от Министерството на финансите да ни даде в скоро време и предложение във връзка ДДС на хляба, на плодовете и зеленчуците", заяви премиерът Кирил Петков.
 
Има съгласие в коалицията плодовете и зеленчуците българско производство, както и хляба да са с нулев данък добавена стойност. Според хлебопроизводителите това ще намали цената с около 10% и споделиха тревожно наблюдение - хора замразявали във фризери хляб и козунаци заради високите цени. щ

"Ако бъде намалено на ставка 0, това със сигурност, ако не ги намали, то поне ще забави увеличението на цените на хляба и хлебните изделия", посочи председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Още по темата

"Необходимо е финансово да се види колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от друг приход. Ето ние даваме решение – другия приход може да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества", заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.  

Министърът на икономиката допълни, че се коментира и намаляване на акциза и ДДС върху горивата и услугите, регулирани от КЕВР, както и таван на цените на основни стоки.

"Това е една от темите, по която имаме различни мнения. Например "Демократична България" са против таван на цените, ние все още ги убеждаваме, че това е възможно", допълни Нинова.  

"Таван на цените значи масови фалити в хлебопроизводството", посочи Димитър Людиев.

И докато правителството у нас търси варианти за справяне с ценовата криза, потребителите сравняват ситуацията с тази в чужбина.

В чужбина, когато има празници, хората намалят цените, тук е обратното – цените скачат двойно, тройно, даже повече", каза Галина.

За вземане на окончателно решение за пакета от мерки се изчакват разчетите на финансовото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само контрол на цените ще помогне както е на тока и водата, Няма друго спасение от инфлацията.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е мярка за фирмите и те ще приберат разликата от ДДС с печалба. Бедните ще обеднеят още повече с по-ниско ДДС зашото бюджета няма да има пари за болниците и за транспорт и др. държавни услуги и ще скочат цените още повече.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махат ДДС 20%, хлябът обаче поевтинява с 10% :D Каква е тази математика?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДДС трябва да се намали за всичко или за нищо, имаче всичко ще стане "производство на хляб" и милионерите ще се увеличат без да намалят нито една цена в магазина. Трябва да се регламентира максималната надценка от 2,5-3%.Иначе ще си купуваме твърдовкочанени петдесетгодишни овнешки трупове като за първокачествено прясно "агнешко" месо в Лидл.
1
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да видим какво ще стане занапред. Затова е избрано едно правителство. То полага усилия да са приемливи цените, а ние трябва да положим усилия да схванем процесите.